instagram

středa 21. října 2015

Streetstyle part 2. - ako je to u nás ?

Tohtoročný fashion week vesta Chatty a shorts od Odivi 

Ak je marec mesiac knihy, potom september zaručene mesiac fashion weekov. Fashion week tu fashion week sem, fashion weeky boli jednoducho všade dookola. Pred rokom sa toho pražského chytil Mercedes Benz a nové vedenie na čele s Lukášom Loskotom. Odvtedy sa fashion scéna u nás hýbe doposiaľ nevídaným tempom. A spolu s ňou aj streetstyle.


Jeden uhol pohľadu na lokálnu módu z ulice počas MBPFW super reflektuje článok od Pavlíny Louženskej, marketingovej riaditeľky v online obchode ZOOT a hlavne človeka, ktorého mienku si moc vážim. Takže si ho prečítajte, lebo je super! TU

Potom tu máme pohľad na lokálnu pánsku módu počas fashion weeku od menstyle.cz TU

Oba tieto názory sú zaujímavé a majú čo do seba. Pavlína spomína streetstyle ako predvádzanie vecí, ktoré nie sú vaše. Menstyle hovorí o móde cez kopirák. Pretože : "nasledovanie trendov nie je to isté, ako byť originálny. “


Originálny streetstyle kedysi vznikal ďaleko od showroomov- skôr asi niekde doma v obývačke kombinovaním vlastných vecí. Ako Pavlína naznačuje a ako som spomínala v mojom predošlom článku TU, streetstyle sa zmenil na malý hybrid niečo medzi showing off, inšpiráciou na blogoch a chodiacou reklamou.


Ja a môj mega ruksak od Alex 


Na druhej strane sú lokálne holky, ktorým značky ponúknu zadarmo oblečenie. Nie, nedajú im ho – požičajú, ale v podstate nie je ich. Otázka znie, či je to tak fér. Hm a na to, aby som aj ja neznela pokrytecky, sa mi odpovedá naozaj ťažko. Streetstyle fotky sa môžu občas dostať vďaka zahraničným médiám ďalej ako fotky samotných kolekcií. A tak, vďaka správnym tagom na sociálnych sieťach putovali napríklad ruksaky ako mám ja od  Alex Monhart do Malajzie a Nemecka. Po tom, čo Paulinemma mala na sebe kočičí sveter od Terky Kladošovej, získala mladá designérka ponuku na jeho odkúpenie. Je to jasné - všeobecne je pre dizajnérov dobré, ak sú ich veci jednoducho zviditeľnené.

Myslím, že sila blogerov/online sveta stále nevyprchala, naopak zosilňuje. A tak možno vďaka Zuz počuli niektoré holky na Slovensku poprvýkrát o Zuzane Kubíčkovej alebo sa vďaka Adel dozvedeli o značke Chatty.


Streetstyle by sa podľa mňa asi skôr mohol rozdeľovať na fashion weekový a “obyčajný”.

 Na fashion week môžete kombinovať veci, ktoré by ste si na seba normálne nemohli vziať, bavíte sa s ľudmi, s ktorými by ste normálne vo voľnom čase nebavili, o témach, ktoré rotujete občas stále dookola. Jasné, že rovnako ako vonku aj tu okrem iného nájdete:

1.jednoducho attention seekerov,
2.fotografov, ktorí namiesto fotenia dobrého streetstylu sami čakajú kým ich niekto odfotí,
3.holky, ktoré netušia, ako vyzerala predošlá kolekcia od Odivi alebo La formely, zato však majú rozmyslené outfty na každú párty
4. dychtivo networkujúce tváre, ktoré sa za každým snažia dostať a predstaviť niekomu zo zahraničných hostí, poprípade im rovno nasúkať ukážky práce do ruky a telefónov...



Paulína v svetri od Terky Kladošovej


Na autentickosť svetového streetstylu, rovnako ako na požičiavanie outfitov, nemám jasnú mienku. Chápem tých, ktorí si fotia outfit a ak z toho má benefit lokálna produkcia, myslím, že to je win win na oboch stranách. Zároveň chápem aj unavenosť a miestami pohŕdanie prepožičaným štýlom, ale čo by ste čakali od sveta ilúzií? 

Všetci, rovnako ako aj ja, prispievame k tvoreniu obrazu, ktorý vlastne neexistuje – zoberte si, že to tak robia na celom svete! 

Predstavte si, že by sa zrazu začali všetci obliekať tak ako zvyknú- hlavne na zimných fashion weekoch by to bola dobrá zmena, - chápete konečne by sa v mrazoch všetky tie IT girls  poriadne obliekli. Myslím, že po takom LFW alebo parížskom fashion weeku musí byť doma nespočet style ikon s prechladnutými nosmi :D)


Balans je to, čo mi napadá ako uzatvorenie témy. Balans v celom živote. 


Pretože v skutočnosti sa možno všetci tým, akí chceme byť iní, obliekame úplne rovnako. Naše blogerky ako tie zahraničné. Tie zahraničné ako celebrity a celebrity ako ich stylisti…No a stylisti zase častokrát hľadajú/ odkukávajú nový prístup k veciam z ulice. A tak stále dokola. Mega ma v poslednej dobe pobavila fotoreportáž “streetstylu” dánskeho fotografa, ktorý vlastne hovorí jedno, všetci nosíme to isté - fakt na to mrknite TU



Určite mi dajte vedieť, čo si myslíte o lokálnom streetstyle. Posúva sa tým správnym smerom? Je rozdiel medzi Slovenskom a Českom?  Napíšte mi do komentov.  Budem rada!

Foto: Adam Katz Sinding pre blog Le21eme a Welin pre Fashion MAP




5 komentářů:

  1. O lokálnom streetstyle si myslím, že u nás je to slabota vidieť niečo originálne a svojské, na druhú stranu ked už vidím niečo štýlové tak je to zasa dosť radové a na jedno kopyto. Ale môže za to asi aj náš trh a výber oblečenia + cena a dostupnosť. A či je rozdiel medzi Českom a Slovenskom?...skôr vidím rozdiel medzi Slovenskom a Bratislavou a naopak medzi Českom a Prahou. ( vieš ako to myslím :) )

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim ze lokalny streetstyle sa urcite posuva spravnym smerom a je super, ze tieto spoluprace medzi designermi a blogermi/celebritami existuju. V Kodani som videla i fotografa, ktory mal na sebe model Henrika Vibskova, ktory siel vecer predtym na mole. To by bolo super, keby i tu to bolo take fresh :) Ja si napr ako fotograf tiez kludne nieco obleciem z mola nabuduce :D
    Peackapples

    OdpovědětVymazat
  3. tvoj ruksak a paulínin sveter :3

    OdpovědětVymazat

  4. Prada handbags keep up with the rhythm of the preservation of food-grade, in a Chanel handbags coat transparent crisper, a distance what it thought it was convenient, more eye-catching in the hand, a star Fun Street Rolex Watches beat up people new favorite.The price of gold up to 50,000 barrels package, is theBalenciaga Handbags show in Dubai's new interpretation, Tyrant gold leather, with chain straps, and even mobile and packet ports are designed to be so Breitling Watches lifelike, really makes it difficult to distinguishHome fragrance designers really have ideas, inspiration can come from the world of the mountains, the same can also come from a small life, go shopping basket Fake Mulberry Handbag put on it.

    OdpovědětVymazat
  5. Our site always provide best replica watches to you.Replica handbag’s son created the ever famous Monogram Canvas, the design which hit the market in 1896. However, he didn’t want to get in the way of replica Christian’s own line.

    OdpovědětVymazat

you make my day! thanks :)